Keerpunt 1971: Over staatsschuld, werkende armen en nieuwe economische groei  
 



'Voortreffelijk', 'helder' en 'met fijne anekdotes'. (Het Financieele Dagblad)


'Een boeiende en leesbare tocht door de economische geschiedenis van de afgelopen eeuw.' (Historisch Nieuwsblad)

'Aanbevolen voor financiële nomaden, dromers en eurofielen.' (Jort Kelder)


Mijn nieuwe boek, 'Keerpunt 1971' is begin augustus 2021 gepubliceerd. Een week later kreeg de drukkerij de opdracht de tweede druk te drukken, om aan de grote vraag te kunnen voldoen. Inmiddels, begin 2024, rolt de negende druk van de persen. Het boek is verkrijgbaar bij onder meer Bol.com of uw lokale boekhandel. 

Bekijk dit interview over de inhoud van 'Keerpunt 1971' dat ik had met Paul van Liempt, het ruim één uur durend gesprek met Madelon Vos of het gesprek met Bart Brands van GoldRepublic over 'Keerpunt 1971'

Onder de cover kun je lezen wat de lezers tot nu toe ervan vinden!



Op zondag 15 augustus 1971 kondigt president Richard Nixon de belangrijkste economische gebeurtenis aan sinds de uitvinding van het geld, waardoor de economie en onze maatschappij voorgoed veranderen. De komst van de euro en de bitcoin, de negatieve spaarrente, werkende armen, de spanningen met China, de crisis sinds 2007 en nog veel meer, blijken veroorzaakt te zijn in ‘1971’ met de loskoppeling van de goudstandaard; een keerpunt in onze geschiedenis.

Op basis van vele gesprekken door de jaren heen met onder andere de geestelijk vader van dat besluit in 1971, Paul Volcker (voormalig Fed-voorzitter en adviseur van president Obama) en lessen uit de historie, beschrijft de auteur de ontwikkelingen en voorspelt hij daarnaast een nieuwe periode van economische bloei.



Lezers oordelen: 

Met veel plezier heb ik het boek ‘Keerpunt 1971’ gelezen. Het eerste deel leest als een spannende roman. Ik was op hoofdlijnen op de hoogte van de ‘Nixon-schok’, maar het boek geeft interessante en gedetailleerde informatie over het verloop van de gebeurtenis en de gevolgen die we nu nog steeds ervaren. Een ander positief element van het boek vind ik dat tegen bepaalde consensusmeningen wordt ingegaan. Bijvoorbeeld de vaak onterechte angst voor deflatie waardoor het hedendaagse monetaire beleid volledig is ontspoord. En dat het kapitalisme het beste economische systeem is dat zorgt voor welvaart en mensen uit de armoede haalt. Dat willen we in het Westen nog wel eens vergeten en de huidige maatschappelijke trends duiden op een voorkeur voor andere systemen.  Het laatste hoofdstuk biedt aanknopingspunten voor een positieve kijk op de toekomst. Maar ik deel de visie dat we daarvoor eerst door een zeer turbulente periode zullen gaan. Veel signalen staan op rood (schuldniveaus, negatieve reële rentes, opkomend socialisme/populisme, geopolitieke onrust, vermogensongelijkheid, etc.) en een monetaire reset lijkt een kwestie van tijd. 


'You write a good book'. Dat is duidelijk goed gelukt! Vandaag precies 50 jaar geleden werd de dollar losgekoppeld van goud. Ik heb dit boek met veel plezier en interesse gelezen. Het is een absolute must read voor iedereen die wil begrijpen hoe onze economie vandaag werkt. Edin Mujagic slaagt daar veel beter in dan bijvoorbeeld Piketty. Veel is terug te voeren op dat ene moment in 1971, zoals ongelijkheid van inkomen en vermogen, maar ook onrust, onvrede en populisme. Vandaag en morgen zijn een logisch gevolg van gisteren. Maar er is ook goed nieuws, er komen betere tijden aan.

 

Ik heb dit boek van Edin Mujagić in een paar dagen uitgelezen omdat het leest als een spannende roman. Tegelijkertijd heb ik ontzettend veel geleerd over monetaire economie. In het laatste deel van 'Keerpunt 1971' geeft Edin zijn optimistische visie op de economische toekomst. Voor mij is dit een verademing in deze tijd van doemdenkers en pessimisme. Ik raad dit boek aan, aan iedereen die geïnteresseerd is in macro-economie.

 

Economie begrijpelijk en boeiend gemaakt.

 

Vandaag, 15-8-2021, is het precies 50 jaar geleden dat Nixon de inwisseling van dollars voor goud stopte. Ik heb het boek gelezen met veel bewondering voor de kennis en logica van de schrijver. Veel van de problemen die we vandaag hebben, zoals inkomens- en vermogensongelijkheid, hoge vastgoedprijzen, onvrede in de samenleving en populisme, zijn terug te voeren op wat er in 1971 besloten is. Het heden en de toekomst zijn onvermijdelijk een gevolg van de historie. Het boek geeft een compleet beeld en is geschreven voor een breed publiek. Ik heb het in enkele dagen uitgelezen. Super interessant! Nu kan ik veel van wat er vandaag gebeurt direct begrijpen.

 

Wat een geweldig duidelijk boek "Keerpunt 1971" heeft u geschreven! Ik ben maar een eenvoudige boer, zonder enige economische opleiding of kennis, maar u heeft in uw boek de historie en de gevolgen daarvan in begrijpelijke taal voor mij duidelijk gemaakt. Mijn dank daarvoor.

 

Ik heb uw nieuwe boek Keerpunt 1971 ademloos uitgelezen en veel geleerd. Het leest als een spannende roman en uw optimistische kijk op de economie en de wereld is een inspiratie voor mij.

 

Recent heb ik je boeken Geldmoord en Keerpunt71 gelezen. Vooral het laatste boek is van hoge kwaliteit. Je legt in eenvoudig woordgebruik uit wat er schort in de economie in de westerse wereld. De duiding van de huidige economische problemen en de rol van de ECB en de FED zijn helderder toegelicht dan ik van fenomenen als Piketty (Kapitaal en Ideologie) en Milanovic (Capitalism Alone) heb ervaren. Het was nog briljanter dan het leerzame boek van Bezemer (Een land van kleine buffers). Net als jij laat Bezemer zijn gedachten de vrije loop om de toekomstige economie te schetsen. Alleen maak jij gebruik van historisch perspectief. Vooral in Geldmoord schop je tegen bestaande ordes aan (wat doen die jongens bij ECB eigenlijk, zijn ze wel nodig?). Dat zal geen vrienden maken.

 

Mijn complimenten over je nieuwe boek. Opnieuw een doorwrocht en gedegen werk! 


Voor mij is dit boek een must read niet alleen voor de mensen die economie en geld interessant vinden maar juist voor iedereen die de samenleving en de mensen binnen die samenleving belangrijk vinden. De ondertitel "Over staatschuld, werkende armen en nieuwe economische groei" geeft dit duidelijk aan.


Je schrijft heel fijn, ik blijf maar doorlezen, het is duidelijk, boeiend, niet langdradig en heel actueel. Must read in deze economische situatie.


Laagdrempelige duiding van de (maatschappelijke) effecten van het besluit de dollar los te koppelen van de goudprijs. Voor een breed publiek, erg goed geschreven.





Breng een bezoek aan de Facebook-pagina van '1971' of meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief, getiteld

'Overpeinzingen van een macro-econoom'