Monetaire geschiedenis

waardevolle lessen uit het guldentijdperk

 
 

'Boeiend en geboeid' bestellen 


Het is maart 1814. Het Koninkrijk der Nederlanden is nauwelijks een week oud wanneer Koning Willem I de oprichtingsacte van De Nederlandsche Bank (DNB) ondertekent. Na twee jaar warmlopen begint in 1816 vervolgens de lange en spannende reis voor  de gulden die uiteindelijk van die munt dé Nederlandse munt zal maken (tot de komst van de euro). De periode 1814-1816 is daarmee het begin van de moderne monetaire geschiedenis van Nederland. 

 

200 jaar later hebben Nederland en Europa met de ergste economische crisis in bijna een eeuw te maken en is de gulden er niet meer. Hoewel hij niet meer bestaat, heeft de  gulden echter wel een zeer waardevolle erfenis achtergelaten, namelijk de lessen die de geschiedenis van die verdwenen munt ons leert. Die lessen zijn relevanter en belangrijker dan ooit omdat ze ons in staat stellen het economisch nieuws en (voorgenomen) maatregelen om de crisis te verslaan te duiden en licht te schijnen op de toekomst. Geschiedenis, immers, is de leraar van het leven (Cicero), de moeder van de waarheid, advies voor het heden en een waarschuwing voor de toekomst (Miguel de Cervantes), die ons alles, zelfs de toekomst leert (Alphonse de Lamartine) waarbij geldt dat hoe verder terug we kijken, des te verder vooruit we kunnen zien (Churchill). 

 

Helaas blijken in de praktijk die lessen uit onze monetaire geschiedenis in vergetelheid te zijn geraakt. Dat is gevaarlijk. Dit boek heeft dan ook als doel het monetaire geheugen der natie op te frissen.  Hoe te bestellen?


  • Stuur een mail naar edin@monetairegeschiedenis.nl met je naam, adres en aantal gewenste exemplaren, of 
  • maak EUR 25,00 (per exemplaar) over op bankrekeningnummer NL54 INGB 0670 8110 84 t.n.v. E. Mujagic, of 
  • bestel het boek via de formulier hieronder, of 
  • NIEUW: BETAAL NU OOK MET GULDEN CRYPTOMUNT! Gebruik daarvoor het ontvangstadres: GfLT4D4Eo5GwRUbr93imGSiPpHyt4yjSXo

                                                De prijs is 235 gulden. 

Edin's boekenwinkel

Monetaire geschiedenis van Nederland

Uw winkelwagen is leeg